Conan #6: …a bramborový salát

Bývaly dny, kdy i Conan the Bavarian odložil svůj meč i zbroj a příjemně zmožený usedl na dřevěný stolec uprostřed svého paláce, aby na koleni pochoval jednu ze svých dcer. Řinčení jeho zbraní tehdy zahánělo jen chmury na dětské tváři.

Jeho germánská nežena ho v té chvíli pozorovala se špatně ukrývanou oddaností v očích a dobře obeznámená s moudrostí dávných předků, ukrytou v pořekadlech a zaříkadlech o vášni a lidských útrobách, říkávala:

"Přemýšlím, jakými bylinkami ozvláštnit náš bramborový salát."

Conan, v jehož divoké zvířecí mysli vzpomínky obvykle neulpívaly, ale stékaly po okrajích jako krev nepřátel po jeho meči, se na chvilku zasnil a pak řekl: 

"V mojí zemi jsme do něj dávali vajíčka."

"To právě nechci," protestovala jeho germánská nežena. "Řekla jsem si, že rozhodně nebudu ta, co dělá český bramborový salát, když jsem tady obklopená Čechy."

"Tím myslíš mě a svojí prvorozenou dvouletou dceru?" ujistil se Conan.


Výhoda života v Bavorsku je, že tu ve špajzu najdete némlich to samý co u nás doma. Bavoři totiž maj podobnej apetýt i kuchyni: knedlíky, štrúdl, špek, vuřty… Prostě “typiše čechyše”, jen trošku, trošilinku šífem. Abyste pochopili, co tím myslím, můžete doma prubnout typický bavorský bramborový salát podle naší domácí receptúry. A pro gurmány, co se jídla i jazyka týká, navíc přidávám i recepis na náš (samozřejmě ten nejlepší) český bramborový salát jako od maminky, ale v bavorštině. Tak si nechte šmakovat!

 

Bavorský bramborový salát

 

Ingredience

  • 1 malá cibule
  • 1 kg brambor
  • 2 polévkové lžíce  slunečnicového oleje
  • sůl, pepř a ocet podle chuti (viz dále)
 

Postup

  1. nakrájejte cibuli na co nejmenší kousky
  2. přidejte sůl
  3. počkejte než sůl cibuli zjemní
  4. přidejte ocet, slunečnicový olej a pepř
  5. brambory nakrájejte a přidejte ještě teplé k cibuli, zjemní ji to a její chuť přejde do brambor
  6. nechte půlden odležet a pak dochuťte případně ještě octem a solí



Taudischer Tschechischer Earepflsolod

Zutaten

  • 1 kg Earepfl
  • 4 gelbe Roum
  • 100 g Gfroane Erbsn
  • 100 g Dosnmais
  • 5 Aia
  • 200 g Kochschinken 
  • 1 kloans Glasl Essiggoakerl
  • 200 g Majonaise
  • Solz


Anleitung

  1. Zerscht wern d Earepfl, d Aja, de gelben Roum und d Erbsen und da Mais kocht; jeweils oanzln.
  2. D Earepfl hoassa herschnein und ca 100ml Essiggoakerlwossa dazouschien.
  3. Aja, Schinken, gelbe Roum und Goakerl in kloane Breckerl herschnein.
  4. Ois vamischn, Majonees dazoumischn und solzn.
  5. Mindestens 3 Stund im koltn zuing lassn. 

 
Ještě v jednom se ale oba saláty liší. Zatímco Bavoři erteple krájí na plátky nebo půlplátky, Češi je musí pořádně nasekat.

via GIFER

Komentáře